Kroon- en brugwerk

Bij tanden met grote vullingen is er een verhoogd risico op breuk. Een kroon is een kapje over zo’n verzwakte tand om de tand weer sterker te maken. Als een tand verkleurd is of lelijk van vorm, kan er ook voor gekozen worden een tand te verfraaien door middel van een kroon. Wanneer een tand ontbreekt, kan deze ruimte ‘overbrugt’ worden. Twee tanden worden met elkaar verbonden met een zwevende tand ertussenin.

Hoe ziet de behandeling voor een kroon of brug eruit?

Tijdens de controle bekijkt de tandarts alle tanden. Als er bij een tand een risico op breuk is, beoordeelt de tandarts of een kroon een oplossing biedt om de levensduur van deze tand te verlengen. Zijn er tanden die u zelf wil verfraaien? Ook hier is een kroon mogelijk een behandeloptie. Bij een ontbrekende kies kan een brug uitkomst bieden om deze ruimte op te vullen. Er wordt op maat een plan voor u gemaakt en het behandelproces wordt met u besproken. De kroon of brug wordt over het algemeen in twee behandelsessies vervaardigd.

Behandelsessie 1

Voorbereiden


Rondom wordt een klein laagje van de te behandelen tand afgeslepen. Hierbij gaan we voorzichtig te werk om zoveel mogelijk van uw eigen tandweefsel te behouden. Als we voldoende ruimte hebben gemaakt, maken we afdrukken van uw gebit. Daarna kijken we naar de vorm en kleur van de rest van het gebit. De kroon moet zo goed mogelijk aansluiten en mag niet van echt te onderscheiden zijn. Deze informatie wordt opgestuurd naar een tandtechnisch laboratorium. Zij maken de kroon of brug, in porselein, op maat voor uw gebit. De vervaardiging duurt 2 weken. In de tussentijd krijgt u een tijdelijke kroon of brug om de behandelde tand te beschermen.
Behandelsessie 2

Plaatsen


Als eerste wordt de tijdelijke kroon of brug voorzichtig verwijderd. We passen de kroon of brug die het lab vervaardigd heeft. Zijn u en de tandarts tevreden over het werkstuk? Dan kan de kroon of brug definitief bevestigd worden. Dit gebeurt met de nieuwste lijmtechnieken. Hierna werken we alles netjes af en maken we een röntgenfoto om te controleren of alle lijmresten verwijderd zijn. Na de behandeling is de kroon of brug klaar voor gebruik en kunt er gelijk alles mee doen.
Previous
Next

Wilt u meer weten over kroon- en brugwerk?

Maak een afspraak bij HA Tandartsen in Groningen

Heeft u een vraag over de behandeling of wilt u een afspraak maken bij HA Tandartsen in Groningen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 050 211 04 66 of maak eenvoudig online een afspraak door op onderstaande button te klikken. Nog geen patiënt bij ons? Schrijf u dan eerst in.

Tandartspraktijk Groningen

HA Tandartsen
Lopendediep 7
9712 NV Groningen
+31 (0) 50 211 04 66
info@hatandartsen.nl

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00 uur
Dinsdag 09:00 – 17:00 uur
Woensdag 09:00 – 17:00 uur
Donderdag 09:00 – 17:00 uur
Vrijdag 09:00 – 17:00 uur
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten