Gaatjes vullen

Heeft u last bij koud drinken of bij het eten van zoetigheid? Dit kan duiden op een gaatje. Helaas kunnen gaatjes ook lang klachtenvrij zijn. Het kan jaren duren voordat een gaatje zo groot is dat het in de buurt van de zenuw komt. Zodra het gaatje de zenuw bereikt, kunnen de pijnklachten snel toenemen en kan de zenuw gaan ontsteken. Door regelmatig een controle door te tandarts uit te laten voeren kunt u tijdig deze problemen verhelpen.

Hoe vullen wij een gaatje?

Stap 1

Diagnostiek en uitleg


De tandarts beoordeelt of er sprake van een gaatje is. Een donker plekje hoeft niet altijd een gaatje te zijn. Gaatjes zitten vaak tussen de kiezen of onder de oppervlakte en dit is in de mond lastig te beoordelen. Hiervoor is aanvullende diagnostiek, met bijvoorbeeld röntgenfoto’s nodig. Wanneer er sprake van een gaatje is, laat de tandarts dit in de spiegel of op het beeldscherm zien. De tandarts zal met u de benodigde behandeling bespreken.
Stap 2

Gaatje boren


Wanneer u voor verdoving heeft gekozen dan begint de tandarts hiermee. Als de verdoving ingewerkt is, wordt het gaatje voorzichtig open geboord. Hierna wordt al het door bacteriën aangetaste tandweefsel verwijderd. Wilt u graag meekijken tijdens de behandeling? Laat dit de tandarts weten. Aan de hand van een spiegel die bij de lamp hangt, kunt u alle stappen volgen.
Stap 3

Opvullen van het gaatje


Nadat de kies schoongemaakt is, zal de tandarts de kies opvullen. Bij HA tandartsen zult u altijd een witte vulling (composiet) krijgen. Om de kies de juiste vorm te geven wordt vaak een bandje om de kies geplaatst. Als het vulmateriaal nog zacht is, wordt het gemodelleerd om de originele vorm van de kies te herstellen. Vervolgens wordt de vulling uitgehard door middel van de blauwe uithardingslamp. Tenslotte wordt de vulling afgewerkt en glad gemaakt.
Stap 4

Advies na de behandeling


Gelijk na de behandeling is uw vulling klaar voor gebruik en hoeft u nergens rekening mee te houden. Wanneer een verdoving is gebruikt, moet u nog een aantal uur oppassen met warme dranken en voorzichtig zijn dat u niet op uw wang bijt.
Previous
Next

Maak een afspraak bij HA Tandartsen in Groningen

Heeft u een vraag over de behandeling of wilt u een afspraak maken bij HA Tandartsen in Groningen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 050 211 04 66 of maak eenvoudig online een afspraak door op onderstaande button te klikken. Nog geen patiënt bij ons? Schrijf u dan eerst in.

Tandartspraktijk Groningen

HA Tandartsen
Lopendediep 7
9712 NV Groningen
+31 (0) 50 211 04 66
info@hatandartsen.nl

Openingstijden

Maandag 09:00 – 17:00 uur
Dinsdag 09:00 – 17:00 uur
Woensdag 09:00 – 17:00 uur
Donderdag 09:00 – 17:00 uur
Vrijdag 09:00 – 17:00 uur
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten